Salibandy tunnettiin aiemmin sählyn nimellä. Sähly tuntui kaikille sopivalta peliltä, jonka aloituskustannukset olivat pienet ja siksi kynnys lajin harrastamiseen matala. Se kehiteltiin Ruotsissa ja saapui Suomeen 1970-luvulla. Sählyn muodonmuutos salibandyksi kesti kuitenkin vielä kymmenisen vuotta. Nykyään sählyllä tarkoitetaan salibandyn epävirallisempaa harrastamista. Tänä päivänä salibandyksi hioutunut kilpaurheilulaji on kaukana rennosta pallon perässä juoksentelusta.

Salibandy on vaatimattoman alun jälkeen lunastanut paikkansa muiden, arvostettujen lajien joukossa. Ensimmäiset suomenmestaruuskilpailut pidettiin 1983. Kansainvälinen lajiliitto sai alkunsa 1986 Ruotsissa ja sen perustajamaita olivat Suomi, Ruotsi ja Norja. Tänä päivänä Kansainvälisessä Salibandyliitossa on jäseninä kuusikymmentä maata, tuoreimpana tulokkaana Uganda. Kasvavasta suosiosta huolimatta salibandy on edelleen pysynyt suuren yleisön harrastuksena matalan aloituskynnyksen ansiosta.

Salibandyn esittely

Salibandyjoukkueesta kentällä on samanaikaisesti viisi pelaajaa ja maalivahti. Joukkueessa on tavallisimmin viidestätoista kahteenkymmeneen pelaajaa. Pelaajavaihtoja voi tehdä pelin kuluessa tai pelikatkon aikana. Salibandyssä ei ole paitsiosääntöä. Pelaajat käyttävät puolivartalon mittaisia lasikuitumailoja, maalivahdilla ei ole mailaa. Mailaa käytetään ainoastaan pelaamiseen. Pallo on muovinen ja siinä on 26 reikää. Pelin idea on viedä pallo vastustajan maaliin.

Pelin kulku ja peliaika sekä rangaistuskäytäntö

Peliaika on tavallisesti kolme kertaa kaksikymmentä minuuttia. Erien välissä pidetään kymmenen minuutin tauko. Erä alkaa keskeltä kenttää kiistapallolla. Pelin keskeytyessä se jatkuu kiistapallolla joko keskeltä kenttää tai lähimmästä kiistapallopisteestä. Ottelua valvoo kaksi erotuomaria. Taklaukset on kielletty, mutta kontakti vartalolla on sallittu. Rikkeistä tuomitaan joko vapaalyönti tai jäähy. Myös rangaistuslaukaus on mahdollinen.

Salibandyn markkina-arvo

Kuten minkä tahansa urheilulajin, myöskään salibandyn toiminta ei ole nykyään mahdollista ilman ulkopuolisia rahoittajia. Harrastuksen muuttuessa vakavammaksi urheiluksi myös kustannukset kasvavat. Salibandyn kasvava suosio on kuitenkin saanut yritykset kiinnostumaan lajin tarjoamasta näkyvyydestä, ja maajoukkuetasolla solmitaan sponsorisopimuksia isojenkin yritysten kanssa. Paikallisjoukkueiden sponsorisopimukset kiinnostavat myös pienempiä yrityksiä, joiden brändiin urheilujoukkueen sponsorointi sopii.

Salibandyn suosio

Vaikka salibandy on monelle tutusta sählystä kehitetty peli, eroavaisuuksia kuitenkin löytyy. Pelivälineet ja pelin idea ovat molemmissa peleissä pitkälti samat. Salibandy on kolmanneksi suosituin palloilulaji Suomessa heti jalkapallon ja jääkiekon jälkeen mitattuna rekisteröityjen pelaajien mukaan tällä hetkellä, mikä näkyy lajin mainosarvossa. Salibandya pelataan paljon harrastesarjoissa, mutta myös divisioonatasolla, vaikka ammattilaislajista ei voi vielä puhua.